U (denkt dat u) bent opgelicht op internet, bijvoorbeeld via Marktplaats of een webshop. Wat nu? Er zijn een aantal stappen die u kunt doorlopen om uw recht te krijgen en te voorkomen dat anderen ook slachtoffer worden. Voor uzelf liggen 2 wegen open, die u allebei tegelijk kunt nemen: de civielrechtelijke (om uw geld terug te krijgen bijvoorbeeld) en de strafrechtelijke (vervolging).

Aangifte of melding bij de politie

Voor strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie (OM) is het noodzakelijk dat u aangifte doet bij de politie van oplichting. U kunt in eerste instantie ook alleen melding maken van internetoplichting. Dit laatste kan via mijnpolitie.nl. Uitgebreide informatie en hulp over aangifte of melding maken kunt u ook vinden via opgelichtopinternet.nl. Om anderen te waarschuwen kunt u bijvoorbeeld terecht op het TROS Radar forum of bij VARA Kassa.

Uw geld terug

Met aangifte of melding bij de politie krijgt u echter niet (direct) uw geld terug. Het is daarom zeer verstandig om ook via 'civielrechtelijke' weg te werken. Het is aan te raden, als u hier zelf geen verstand van heeft, om de inning over te laten aan een bevriende deskundige, een familielid dat hier ervaring mee heeft, ons incassobureau, een deurwaarder of een incasso-advocaat. Zij kunnen u helpen bij incasso van uw vordering of deze bijvoorbeeld van u kopen, u hebt er dan geen omkijken meer naar.